Nieuws

Enkel nog recente epc's vanaf 2022
30-08-2021

Enkel nog recente EPC's vanaf 2022

Vanaf 1 januari 2022 verandert de regel rond EPC’s bij de verkoop van vastgoed. Vanaf dan ben je verplicht om een EPC-score voor te leggen die opgemaakt is vanaf 1 januari 2019. Scores van 2018 of vroeger zijn dus niet meer geldig.

Bij de verhuur van vastgoed blijven de scores van voor 2019 nog wel geldig.

Deze aanpassing is het gevolg van de vernieuwing van de EPC-normen in 2019. Hierbij kreeg het label een nieuwe inhoud en werden er ook twee belangrijke financiële voordelen aan gekoppeld: de EPC-labelpremie en de renteloze renovatielening. Hiervoor is dan ook een EPC vanaf 2019 nodig.

De nieuwe EPC-score geeft voortaan ook informatie voor eengezinswoningen over de geschiktheid van de woning voor het plaatsen van zonne-installaties en prijsindicaties om de woning energetisch te laten voldoen aan de energiedoelstelling 2050.

Wanneer is een EPC (zowel voor als na 2022) niet verplicht?

  • Als de verkoop of verhuurd onderling geregeld wordt zonder schriftelijke publieke reclame. Bijvoorbeeld een verkoop tussen familieleden. Er wordt aangenomen dat als een verkoper en een koper elkaar kunnen vinden zonder dat over de verkoop of verhuur publiek werd gemaakt, de koper of huurder voldoende geïnformeerd is over de status van de woning.
  • Verhuur van serviceflats met dagprijs en zonder huurovereenkomst.
  • Verkoop van een onbewoonbaar verklaard pand.
  • Verkoop of verhuur van woonboten.
  • Verkoop van een deel van de eigendom. Bijvoorbeeld: een koppel vraagt een scheiding aan. De vrouw koopt de man uit de woning zodat ze er zelf kan blijven wonen.
  • Bij verhuur van vakantiewoningen met een overeenkomst van minder dan 2 maanden. Als de overeenkomst langer dan 2 maanden is of de hoofdverblijfplaats van de huurder is, is een EPC wél nodig.