Nieuws

Renoveren zonder rente
30-08-2021

Renoveren zonder rente

Wie een woning koopt, krijgt of erft in 2021 én die binnen 5 jaar zo goed als volledig renoveert, kan in aanmerking komen voor een renteloze lening (tot 60.000 euro) voor de renovatie.

Je moet wel aan enkele voorwaarden voldoen om te kunnen genieten van een renteloze lening.

  • Het moet gaan over verwerving in volle eigendom (100% natuurlijke personen).
  • De woning of het appartement moet gelegen zijn in Vlaanderen.
  • De woning of het appartement moet een ondermaatse energieprestatie hebben en deze moet sterk verbeteren tijdens de renovatie.
  • De EPC-score van de woning moet bij de eigendomsoverdracht score E of F hebben en door de renovatie binnen 5 jaar minimaal score C behalen.
  • Bij een appartement moet de EPC-score bij eigendomsoverdracht score D, E of F behalen en na renovatie binnen 5 jaar minstens score B halen.

Hoe werkt het?

Wie voor de aankoop een hypothecaire lening aanvraagt, zal bij die kredietgever/bank ook een renovatielening kunnen afsluiten met een maximum looptijd van 20 jaar. Hiervoor krijg je dan een rentesubsidie van de overheid, waardoor de lening eigenlijk renteloos is.

Het rentebedrag krijg je 1 keer per jaar volledig terugbetaald van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap.

De renteloze renovatielening kan dus enkel in combinatie met een hypothecaire hoofdlening die pas vanaf 2021 aangevraagd kan worden.

Voor wie vanaf 2021 een woning of appartement erft of geschonken krijgt zit het iets anders, aangezien er geen hypothecaire lening nodig is. Zij kunnen voor hun renovatielening terecht bij het lokale Energiehuis. Ze krijgen dan een renteloze Energielening+ met een looptijd van maximaal 20 jaar.

Naast de renteloze lening kan je ook nog beroep doen op verschillende subsidies voor het energetisch renoveren van je woning.